EJERBÆKGAARD STU
hVAD ER EN STU?
STU står for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, og er et 3-årig uddannelsesforløb, der henvender sig til unge i alderen 16-25 år.
Et sådan uddannelsesforløb er tilrettelagt til den enkelte, og kan være bestående af elementer inden for erhvervsmæssig uddannelse, teoretisk uddannelse, grundskoleuddannelse, fysisk træning, social træning, botræning mm.
Målet med uddannelsen er at styrke den unge og hjælpe ham/hende til at deltage i voksenlivet og samfundet, at fremme den unges evne til at indgå i sociale sammenhænge. Dette vil indebære, at få et selvstændigt liv, hvor arbejde/uddannelse, botræning og arbejde og/eller uddannelse i så høj grad som muligt for den enkelte vil gå op i en højere enhed.
På denne side kan du læse mere om: målgruppe, opbygning af selve STU’en, hverdagens opbygning, de fysiske rammer, fag og kvalifikationer og om landbruget og dyreholdet på Ejerbækgaard STU.
MÅLGRUPPE
En STU henvender til unge mennesker, der ikke har mulighed for at gennemføre en traditionel ungdomsuddannelse. Uddannelsen kan gives til unge mellem 16 og 25 år.
Konkret så henvender Ejerbækgaard STU sig til unge mennesker, der søger en STU, hvor praktik, landbrug, dyr, maskine og udeliv er i fokus og har interesse. Ejerbækgaard STU har gode erfaringer med at arbejde med de unge i en autentisk hverdag på gården, hvor dyrehold, landbrug og maskiner udgør en stor del af hverdagen. Den boglige/teoretiske undervisning, som er en del af STU’en, indgår naturligt i hverdagens praktiske gøremål, og STU’en her henvender sig derfor til de unge mennesker, der især har brug for at komme ud og røre sig og bruge kroppen.
Konkret kan der være tale om at hjælpe unge mennesker med særlige behov. Særligt unge med ADHD, autisme, asperger, tourettes syndrom samt socio-emotionelle forstyrrelser – herunder specielle forbier, angstprægede lidelser, “omsorgssvigtede og sårbare”, og andre psykiske lidelser. Netop disse mennesker er vores ønske at hjælpe her på Ejerbækgaard STU.
OPBYGNING
Ejerbækgaard STU’s overordnede opbygning følger lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov § 4, som skitseres herunder:
Ejerbækgaard STU’s overordnede opbygning følger lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov § 4, som skitseres herunder:
UU Vejleder udarbejder STU-indstilling.
12 ugers afklaringsforløb.
Udarbejdelse af uddannelsesplan med delmål og slutmål.
Uddannelsesplanen udarbejdes i samarbejde med UU-vejleder, eleven og STU kontaktperson.
- 1. år på STU - der evalueres løbende sammen ned eleven og uddannelsesplanen rettes til halvårligt.
- 2. år på STU - der evalueres løbende sammen ned eleven og uddannelsesplanen rettes til halvårligt.
- 3. år på STU - der evalueres løbende sammen ned eleven og uddannelsesplanen rettes til halvårligt.
Udarbejdelse af kompetencebevis og støtte til et videre og et så selvstændigt liv som muligt.
Ugens opbygning i Ejerbækgaard STU og lidt om det praktiske:
En en typisk uge på Ejerbækgaard er bygget op efter, at man møder klokken 09:00, hvor der er morgensamling i vores hyggelige pavillion på gården, hvor vi også har skoleundervisning, botræning, kreativt arbejde mm.
Herefter går man ud på gården og passer sine opgaver sammen med den lærer, der er inden for det område, hvor man har en opgave. Det kan være hestene, køerne, maskinerne, landbruget generelt eller noget helt andet. Igennem dagen mødes alle et par gange i pavillionen. Udover at vi hygger os i disse pauser, kan det også være her, at vi har fællesundervisning. Dette kan være inden for dansk, historie, matematik, fysik eller andet som eksempelvis botræning og hygiejne. En stor del af undervisningen foregår også igennem det praktiske arbejde, så vi kan se og forstå teorien, mens vi udfører arbejdet og bruger den teori, vi netop har talt om. Det kan være matematik, der indebærer daglige opgaver på gården, teori vi har læst os til, som vi benytter på hestene eller lign.
Én gang om ugen er der maddag, hvor en eller flere er med til at lave et fælles måltid, som vi nyder sammen den pågældende dag til frokost.
Dagene slutter mellem 13:00 og 14:00, alt efter om det er maddag og/eller en dag med ekstra undervisning i pavillionen.
Derudover følger årets gang i STU også årets gang på gården og landbruget.
Igennem året vil der også være udflugter, hvor vi tager ud og opdager og lærer nyt, eller vi blot tager ud og morer os på fx. kanalrundfart, cykelturer, museumsbesøg, mm.
Man har selv madpakke med i hverdagene og der er køleskab i pavillionen, hvor man kan have sin mad. Der vil ligeledes være mulighed for at have sit arbejdstøj på gården, hvis det er mest bekvemt for en at kunne skifte på gården.
FYSISKE RAMMER FOR EJERBÆKGAARD STU
Ejerbækgaard STU har beliggenhed på Nordmarksvej 12, 2680 i Solrød Strand. Ejerbækgaard er en autentisk landbrugsgård, hvor der også drives hestepension med tilhørende rideklub.
Landbruget drives sammen med Højgaard, som er nabogården. Ejerbækgaard er primært en hestepension, hvorfor der også er opstaldede 65 heste på gården.
En del af disse heste bruges også i STU, hvorfor der er gode muligheder for at komme til lære om heste, eller bygge videre på erfaringer man allerede har tilegnet sig med heste. Solrød Rideklub har også hjemme på Ejerbækgaard, hvorfor der igennem året også vil blive afholdt store ridestævner og arrangementer, som man også kan være en del af.
Højgaard, som er nabogården til Ejerbækgaard er ligeledes en del af Ejerbækgaard STU. Højgaard er ligeledes en autentisk landbrugsgård, hvor der både er kvæghold, svinehold og landbrug med autenstisk planteavl. Højgaard driver også en del maskinstation. Alt dette og mere til er en del af STU’en.
FAG OG KVALIFIKATIONER
På Ejerbækgaard STU har du rigtig mange muligheder for at udvikle dig både fagligt, personligt og socialt.
Ejerbækgaard STU er en STU med fokus på landbrug og udeliv, men vi tilbyder også undervisning inden for andre faglige områder og mere personlige udvklingsforløb.
Det er vigtigt for os, at vi sammen med dig, finder det helt rigtige uddannelsesforløb, der lige netop passer til dig.
Vi tilbyder undervisning og udvikling inden for:
Praktiske fag:
- Landbrug – Planteavl og lære
- Maskinlære – Reperation og vedligehold af maskiner
- Hestehold
- Ridning
- Kvæghold
- Svinehold
- Gedehold
- Hønsehold
- Traktorkørekort
- Førstehjælp
- Brandkursus og øvelser
- Hjertestarterkursus
Boglige/teoretiske fag:
- Dansk
- Matematik
- Fysik/Kemi
- Historie
- Samfundsfag
- Projektopgavearbejde
- Computer og IT og brug af disse i en hverdag
Sociale og botrænings – kompetencer:
- Botræning, herunder e-boks, økonomi, madlavning, netbank, nem-id, indkøb, oprydning og rengøring
- Kost og ernæring
- Hygiejne
- Sund livstil
- Socialt samvær med andre
I forhold til sidstnævnte kan du læse mere om det sociale liv og arrangementer på Ejerbækgaard under fanen Ture og arrangementer.
Vi håber noget af dette kan fange din interesse for en uddannelse hos os, som vi skræddersyr, så den passer lige netop til dine behov.
Vi glæder os til at se og møde dig!
LANDBRUGET
På Ejerbækgaard og Højgaard vil du kunne komme til at følge et autentisk landbrug.
I landbruget arbejdes der med traditionel kornavl, hvorfor du vil kunne komme til at lære om disse planter, samt årets gang i marken. Konkret vil du kunne være med til at udføre følgende opgaver i marken:
- Pløjning
- Harvning
- Såning
- Tromling
- Vedligehold af afgrøder
- Mejetærskning og kørsel med kornvogn
- Halmpresning
- Bjergning af halm på mark
Ydermere arbejdes der også meget med græs, da dette udgør en stor del af foderet der bruges til hestene og dyr. Derfor vil du kunne være med til at fuldføre disse opgaver i marken også:
- Slåning af græs
- Splitning og rivning af græs
- Presning og wrapning af græs
- Hjemkørsel af wrap
Hvis du er specielt interesseret i maskiner, har vi indtil videre adgang til følgende maskiner i STU:
- New Holland L218 skridstyret minilæsser
- Case MX110 traktor med frontlæsser
- New Holland T6070 traktor
- John Deere 6125M med frontlæsser
- John Deere 6320 med frontlæsser
- Ford 4600 traktor
- Uniloader minilæsser
- Bobcat s550 skridstyret minilæsser
- Belle lille skridstyret minilæsser
- New Holland L115B rendegraver
- Og en masse redskaber, herunder
- Sneglevogn
- 4 furet vendeplov
- 6 meter tallerkenharve
- Samson SP-12 møgspreder
Opgaverne i marken vil følge årets gang, hvor de forskellige opgaver skal udføres alt efter vind og vejr. Her er det natuligt man kommer til at prøve en række forskellige maskiner og ser hvordan man dyrker en række forskellige afgrøder i løbet af året.
I hverdagen på gårdene, hvor dyrene skal passes og gården vedligeholdes bruges der også maskiner i stor stil, hvorfor der også her er rig mulighed for at køre og arbejde med maskiner til hverdag.
I de mellemliggende perioder, hvor maskinerne ikke er i marken, arbejder vi med maskinlære på gården, og vedligeholder og reparerer maskinerne.
DYREHOLD
På Ejerbækgaard og Højgaard har du mulighed for at stifte bekendtskab og udvikle dine kompetencer inden for dyrehold, med forskellige slags dyr.
Heste:
På Ejerbækgaard STU har vi mange heste, som du kan være med til at passe, ride og uddanne alt efter dit ønske. Det er muligt at ride dressur og eller springning.
Vi tager også på skovtur og udflugter med hestene ind i mellem. Vi har alt lige fra små shetlandsponyer til store heste af racen dansk varmblod.
Køer:
På nabogården, Højgaard, som er en del af Ejerbækgaard STU, har vi ca. 20 stks. kødkvæg af racen Hereford. Disse kan du være med til at passe og følge fra kalv til fuldvoksent slagtekvæg.
Grise:
Vi har to hygge/klappegrise, ved navn Elvira og Lisa. Disse kan du være med til at passe og hygge omkring hvis du kunne tænker dig to nye venner. De elsker mad og at blive kløet på maven.
Høns:
Vi har også høns, som du kan være med til at passe og hygge omkring.
SOCIALT SAMVÆR I HVERDAGEN
I og med Ejerbækgaard både er et autentisk landbrug men også en rideklub, hvor mange mennesker har sin daglige gang og ikke mindst er hjemsted for vores STU, er der rig mulighed for at udvide sin sociale horisont.
Du vil opdage det nære fællesskab der er på gården til daglig med alle dine kammerater i STU, men også alle de mennesker som er en del af gården og rideklubben til daglig. Dette ser vi også som en stor force for de unge mennesker i STU, da de selv er med til at skabe de hyggelige rammer, og derigennem er med til at udvikle sig selv og andre socialt.
Igennem de arrangementer og din daglige gang på gården, vil du også opleve dit netværk til andre mennesker udvides og styrkes.
Lan Party:
Hvis du holder af at spille computer, afholder vi med jævne mellemrum også Lan-Party, hvor vi spiller computer sammen. Her indgår elementer som fælles aftensmad, overnantning og fælles morgenmad også.
Ridestævner og store hestearrangementer:
I løbet af året afholder Solrød Rideklub, som også er en del af Ejerbækgaard, mange heste/ridearrangementer, alt lige fra små øvestævner til store nationale stævner. Til øvestævner vil man opdage det sociale samvær, der er på klubplan og måske endda, hvis man er på “hesteholdet”, også selv deltager i nogle af disse øvestævner til hest. Ofte vil der også være brug for hjælp til at afvikle disse arrangementer, hvor de unge mennesker ofte finder ud af, at de kan gøre en forskel og se nytte i de opgaver, de udfører også for andre mennesker.
Til de store nationale stævner vil man ligeledes have mulighed for at hjælpe til og være en del af “teamet” bag disse ridestævner. Her vil man lære hvad det vil sige at have sammenhold og arbejde sammen om et større arrangement.
Skitur:
Hvert andet år tager vi på ski med STU og “huset”. Dvs. du mindst en gang under din STU vil få mulighed for at komme på skiferie sammen med din STU. Dette er altid hyggeligt. Traditionen tro, tager vi Oslåbåden til Norge, hvor vi det pågældende år bor i en hytte det sted vi er.
Her indgår både sociale fragmenter idet vi er sammen på anderledes måder, men også her vil der være botræning, da vi selv laver mad og passer hytten, som en familie ville gøre det. Og så står vi selvfølgelige en masse på ski!
Udflugter og ture:
I løbet af året vil vi også i STU tage på ture og udflugter. Dette kan både indebære læringsbestemte mål, såsom museer og messer. Ved sidsnævnte skal det bemærked det er traditionen at de maskininteresseret hver ande år tager til AgroMek, som er Noreuropas største messe for landbrugsmaskiner, i Herning. Ligeledes er det traditionen vi hvert år tager til Roskilde Dyrskue.
Udlfugter kan også være ren hygge, hvor vi tager til ud og sejler kanalrundfart i Københavns havn, tager på skovtur eller kører gokart mm.